Astrolog Andrew Bevan, QHP, DMS Astrol.
The Astrologer contributes to the Norwegian Weather Map.
- In English at Skyscript.co.uk -
 
 Symbolet for mørketid var et påfunn av Astrolog Andrew Bevan og ble introdusert for NRK i 1998.  Når det er mørketid i nord har det de siste årene dukker opp et spesielt symbol på værkartet: En halv sol tegnet under en linje. Denne er det astrolog Andrew Bevan som er opphavsmann til. Fra sitt daværende hjemmekontor i en kjeller i Asker i midten av 90-tallet. Herfra drev han sin astrologi praksis, og en dag fikk han for seg å ringe inn til NRK og forklare hvordan dette sær-'norske' fenomen med mørketid i polare strøk kunne illustreres på værkartet. For det virket ganske rart å se en sol på værkartet der i nord - når det ikke en sol å finne. For det er mørketid - og solen er under horisonten hele dagen. Dette var ingen fremmed tankevirksomhet for Bevan ettersom han hadde over 15 år lang erfaring som profesjonell astrolog og 25 år som hobby-astronom.   Symbolet er nå flittig brukt på værkartet og viser hvordan mørketid trekker ned over de polare strøk i vinterhalvåret.
 
"- Hos NRK ble jeg satt over til en teknisk designer og forklarte hvordan værkartet kunne illustrere mørketiden som krøp sørover fra sen-høst og frem til vintersolverv, hvor solen snur og mørketiden trekker seg tilbake igjen. Jeg forklarte også hvordan en halv-sol under en horisontlinje ville indikere klar-vær, selv om solen ikke var synlig. Det var urimelig å vise en sol på værkartet i denne del av landet på denne årstiden, da det ikke var sol. Derimot viser det nye symbolet hvordan solen ligger UNDER horisonten."

Fyren sa: "Dette bør ikke være vanskelig å ordne - takk skal du ha!" - Og la på røret.

Jeg ble mildt sagt overrasket at mannen jeg snakket med ikke noterte navn og telefon nummer, og jeg ikke ble kontaktet tilbake, forteller Bevan. Symbolet brukes nå både av NRK, TV2, YR.no og meteorologisk institutt og er videreutviklet og felt inn i andre nye symboler.

Bruken av symbolet diskuteres nå hos yr.no. http://www.yr.no/nyheter/1.6828872

  Tilbake