Stortingsvalget 2009: kommentar 15. september 2009

Stoltenberg fortsetter, men....

Kaoset i etterkant av det norske stortingsvalget avverget. Ettersom rotet holdt seg på borgelig side. De borgelige vant faktisk 51,0% av stemmene, men da Lars Sponheim og Venstre falt under sperregrensen og mistet utjevningsmandatene vippet maktbalansen i motsatt retning. Sårbarheten beskrevet i fødselsdiagrammet til Lars Sponheim diagram, var det ingen som forstod omfanget av:

Sitat fra analyse på Sponheim: Sponheim sier at han vil velte den sosialistiske regjeringen dersom det foreligger en ikke-sosisialistisk majoritet, men med Månen i Fiskene ser det ikke ut som om Sponheim har et alternativ til den sittende regjeringen. Snarere, er det for mange løse tråder med fare for å lede landet ut i et politisk kaos. En annen ting som må tas i betraktning er sårbarheten til Månen i Fiskene. Med Mars som lurer på 11 grader Krepsen i Sponheim's fødselsdiagram virker det mer fornuftig om han var på defensiven  i motsetning til å være i angrep da en intern konflikt ville være under oppbygning - som ville manifestere ikke senere enn 2010. (kilde)

Da valgnederlaget var et faktum kunngjorde Sponheim sin avgang som leder for Venstre, som formelt vil finne sted ved landsmøtet, våren 2010. Fra et astrologisk perspektiv er det interessant at både Venstre og Sosialistisk Venstre har gjort det dårlig ved dette valget. Historisk sett var dette en gang ett og samme parti før det ble splittet og delt i to. Det naturlige er å kikke på stiftelsesdiagrammet til det opprinnelige Venstre.

Fremskrittspartiet kom ikke i mål med de gode meningsmålingene forutfor valget som foreslo en stemmeoppslutning til opp i mot 27%. Likevel ble det et historisk besteresultat for Frp med 22,9%. Horoskopet til Siv Jensen tilsier fortsatt vekst og med et fortsatt potensial til en koalisjon i løpet av 2010. Det er for øyeblikket ikke mulig å se hvordan dette skal kunne skje.

Politisk sett er det rart å se Senterpartiet danne grunnlaget for et sosialistisk flertall. Dette partiet har flere ganger sittet i koalisjon med de borgelige partier. Før valget uttalte partiets ledelse at det var helt uaktuelt for SP å fortsette med AP i regjeringssamarbeid i en ny 4årsperiode med de eksisterende betingelser. Nå som valget er vunnet får vi se hva dette betyr i praksis. Så lenge SP er medlem av regjerningen så vil Norsk medlemskap i EU bli satt på vent, men dersom dette spørsmålet reiser seg vil SP gå ut av regjeringen, men kanskje AP da vil finne en politisk partifelle i Høyre og Erna Solberg.

Som uttalt på forhånd så fikk Erna Solberg 'Wild Card' og var jokeren ved dette valget som kunne samarbeide med alle. Kun et par uker før valget flyttet sin politiske allianse fra FrP mot sentrum, og lykkes med denne strategien - men kun delvis. Det kan ha vært medvirkende til omrokkeringing av strategisk stemmegivning som igjen gikk utover Venstre og som førte til at regjeringskvartalet havnet hos sosialistene.

 

Til tidligere artikkel av 15. aug 2009

Linker:

Bondevik blir Statsminister
Siv Jensen
Erna Solberg
Jens Stoltenberg
Lars Sponheim
Andre diagrammer
Norske politikere/ Kongefamilien

 

Return